Predstavitev

O podjetju

V naši družini izdelovanje skodel že od nekdaj predstavlja pomembno obrt, ki se je z generacijami prenesla tudi name. Kot otrok sem veliko časa preživel v delavnici, kjer sem na začetku bolj opazoval, sčasoma pa se tudi sam naučil izdelovati skodle. Leta 2006 sem tako odprl domačo in umetnostno obrt, imenovano Skodlarstvo Bohinj.

 

Kaj je šinkl?

Skodla, po domače šinkl, je odcepljena deščica, ki je široka od 6 do 20 cm. Dolga je od 20 cm do 1 m in debela od 10 do 17 mm, odvisno od njene dolžine. Skodle so največkrat izdelovali iz tiste vrste drevesa, ki je raslo v bližini. V Sloveniji sta to smreka in macesen, drugod po svetu pa jih izdelujejo iz hrasta, rdeče in rumene cedre ter iz ostalih obstojnih dreves. V Bohinju izdelujemo skodle v glavnem iz smreke, posekane iz najboljših starih gozdov na območju Pokljuke in Jelovice.

 

Življenjska doba

Življenjska doba smrekove skodle je ob pravilnem vzdrževanju od 20 do 25 let, medtem ko je življenjska doba macesnove skodle od 40 do 50 let. Za še daljšo obstojnost skodel je možna dodatna impregnacija, ki strehi podaljša njeno življenjsko dobo za kar dvakrat. Za streho iz impregniranih smrekovih skodel vam zagotavljamo 30-letno garancijo.

 

Izdelovanje skodel

Pomembno je, da skodla na debelino in širino ni žagana, ampak je odcepljena iz debla brez grč. Za izdelavo skodel se uporablja resonančni les z gostimi letnicami s približno 1 do 2 mm prirastka na leto. Les mora biti skrbno izbran, saj vsako lepo drevo še ne predstavlja debla, iz katerega bomo lahko odcepili skodle. Gozd mora biti v rahli dolini in na pravi legi. Najboljši je les, posekan pozimi, katerega čim prej scepimo v skodle.

 

Delo poteka ročno s posebno sekiro šinklarico in lesenim kijem, ki je narejen iz trpežnega kosa lesa (mok). Ročno olupljeno deblo najprej razžagamo na kose dolžine 1 metra ali manj, odvisno od tega, kako dolge skodle želimo izdelovati. Nato deblo razcepimo na 8 do 10 krhljev in jim odstranimo sredino, ki ji narečno pravimo tele. Krhlje zatem pričnemo cepiti na približno 15 mm debele skodle različnih širin. Ko skodle razcepimo, jim s tesarsko sekiro, po domače žapoho, obtešemo stranski rob. Skodle nato zložimo v navzkrižne vrste, ki jih na vrhu obtežimo, da se posušijo v ravne skodle. Te so pripravljene za pokrivanje v roku od enega do dveh mesecev po izdelavi.